Oldalak

2012. február 24., péntek

Farsangi fánk

-0,5kg liszt
-6tojás sárgája
-0,6dkg olvasztott vaj(vajjal lesz finomabb,puhább)
-5dkg porcukor
-4 dl tej
-1 evőkanál rum(én itt szoktam helyettesíteni áfonya likőrrel, de akkor nem lesz hó fehér a belseje)
-2 dkg élesztő
- egy csipet só
-1 citrom reszelt héja
-A sütéshez olaj

A tejbe megkeleszted az élesztőt és a többi hozzávalóhoz öntőd,jó hólyagosra kidolgozzuk.
  Meleg helyen kétszeresére kelesztjük kb. 40 percet.Átgyúrjuk megint és kelesztjük 20-25percet.Ekkor olajozót deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,fánkszaggatóval kiszaggatjuk,és betakarva ismét kelni hagyjuk,amíg kb. még egyszer olyan vastagságúra nő.A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk és hagyjuk megkelni.Az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk, ezt a részt tesszük hamarabb a közepesen forró olajba, Amíg egyik oldala megpirul,addig fedő alatt sütjük. Szalvétára szedjük, vaníliás porcukorral meghintjük.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Csodásak a fánkjaid! Ha jól látom 60 tojást írtál nézd már meg légyszí!:)

Rozsika írta...

Köszönöm Éva.

marisz57 írta...

Szép szalagos fánkokat sütöttél!